Streekmusical Mürrig Woater

De Bewaorsmiense voeren in april de nieuwe streekmusical op met de fraaie Maas en Waalse titel ‘Mürrig Waoter’. Het was de afgelopen periode spannend of de negende streekmusical van de in 2002 opgerichte werkgroep Cultuur van De Bewaorsmiense wel door kon gaan. Gelukkig sloegen de mürrige (troebele) coronatijden op tijd om en is er weer perspectief voor een heerlijk avondje uit. Er zijn nog kaartjes…

De werkgroep realiseert musicalproducties om de rijke geschiedenis van het Land van Maas en Waal onder de aandacht te brengen. Alles in onvervalst dialect.

Mürrig Waoter is een volksvertelling geschreven door voormalig Gelderlander journalist Bas van der Hoeven over een vergeten beroep van de riviervisser, dat in elk dorp aan een rivier werd uitgeoefend. Het lief en leed van de Maas en Waalse visserijgemeenschap wordt op de planken gebracht in een mix van een traan en een gulle lach. John Tijssen arrangeerde de tien prachtige en gevarieerde liedjes. Samen met Nelleke v.d. Klok is er gezorgd voor een goede zangtechniek voor de solisten en het koor.
Duizend jaar roeiden riviervissers de Maas en de Waal op. Met betere netten vingen ze steeds meer trekvissen als steur en zalm. Een zwaar en onzeker, maar ook lucratief bestaan in de eeuwen dat de vis nog duur werd betaald door rijke afnemers. Vaders namen hun zonen al jong mee, alle handen waren welkom. Generaties lang werden de vaardigheden doorgegeven. Voor zwemles was geen tijd. Vissers zwemmen niet, die verdrinken. Vanaf 1880 verminderde de hoeveelheid gevangen vis. De steur, de koning van de rivier die wel zes meter lang kon worden, verdween als eerste. Toen zelfs het neusje van de zalm ging stinken en witvis naar carbol rook, leek de riviervisserij ten dode opgeschreven.

Het verhaal van de musical
Pieter, de zoon van Gerrit van Straaten en Antje Zepers wil aan wal blijven. Hij wil doorleren. Volgens de pastoor heeft Pieter een ‘gezond verstand’ en kan hij het ver schoppen. Hij moet naar het seminarie, vindt de priester. Pieter moet een visser van mensen worden. Maar op dat pad naar heiligheid staat Boukje, de dochter van Otto ten Donselaere, verpachter van alle wateren zover het oog reikt. Pieter voelt zich vies en lomp vergeleken bij haar, maar zij heeft de vonk in zijn ogen herkend. Het celibaat is niets voor de visserszoon, maar het seminarie is voor hem de enige weg om aan het harde vissersleven te ontsnappen. Na een ingrijpende familiegebeurtenis lijkt de toekomst van de talentvolle visserszoon bepaald. Alles komt uiteindelijk goed al zal de visserij nooit meer worden zoals-ie was.
Ingrediënten voor weer een echte streekmusical van De Bewoarsmiense, geregisseerd door Dayenne v.d. Geijn waarin de acteurs lief en leed van de Maas en Waalse visserijgemeenschap op een prachtige manier vertolken in een zeer verrassend bewegend decor. Wij hopen u tijdens één van onze voorstellingen te ontmoeten.
De Rosmolen, Beneden Leeuwen - vrijdag 1 april 20.00 u. - zaterdag 2 april 20.00 u. - zondag 3 april 14.30 u.
Bogerd, Druten - donderdag 7 april 20.00 u. - vrijdag 8 april 20.00 u. - zaterdag 9 april 20.00 u. zondag 10 april 14.30 u.
Kaartjes à € 17,50. Alleen per contante betaling bij onderstaande adressen:
Juwelier Akkermans - Druten (zowel entreekaartjes voor Druten en Beneden-Leeuwen).
Skoen Schoenmode - Beneden Leeuwen (alleen entreekaartjes voor Beneden Leeuwen).
De Rosmolen Beneden – Leeuwen (alleen entreekaartjes voor Beneden Leeuwen).
www.bewaorsmiensecultuur.nl  F: Bewaorsmiense

murrig woater 1

murrig woater 2

mürrig woater 3

Alphen | Altforst | Appeltern | Boven Leeuwen | Dreumel | Maasbommel | Wamel

Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal