Rookvrije speeltuinen in West Maas en Waal

De gemeentelijke speeltuinen in West Maas en Waal zijn sinds begin mei rookvrij. Met de rookvrije speeltuinen wil de gemeente kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijk meeroken. De rookvrije speeltuinen kun je herkennen aan een bord of tegel met het ‘Rookvrije Generatie’-logo. Hiermee wordt iedereen die op het terrein komt gevraagd de speeltuin voortaan rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven.

Rookvrije Generatie
De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Wat hiervoor nodig is, is dat we samen het goede voorbeeld geven op plekken waar kinderen komen. En deze plekken dus rookvrij maken. In het leven van opgroeiende kinderen is een speeltuin een belangrijke plek. Daarom draagt een rookvrije speeltuin bij aan het realiseren van een Rookvrije Generatie.

Wat verandert er bij de speeltuinen?
Wethouder Rob Reuvers: “Iedereen is en blijft welkom in de speeltuinen, ook rokers. Wél vragen we rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten de speeltuin te roken. Dit geldt ook voor het roken van Vapes, e-sigaretten en aanverwante producten. We vinden het belangrijk dat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. Vandaar dat we de Rookvrije Generatie van harte ondersteunen.”

Hoe spreek je iemand aan die bij een speeltuin aan het roken is?
Iemand aanspreken kan spannend zijn. Maar uiteindelijk draagt het wel bij aan een rookvrije generatie. Hierbij wat handige tips:
 Het is belangrijk om mensen vriendelijk aan te spreken;
 Ga er altijd vanuit dat iemand niet op de hoogte is van het rookvrij-beleid. Vraag aan diegene of hij//zij het brod of de stoeptegel heeft gezien bij de speelplek;
 Wijs niet met de vinger, maar laat diegene weten waar hij/zij wel of niet kan roken;
 Leg ook uit dat je juist in de speeltuin kinderen het goede voorbeeld wil geven. En dat het daarom belangrijk is om uit het zicht van kinderen te roken.

Meer weten over Rookvrije Generatie, kijk dan op: www.rookvrijegeneratie.nl
Stoppen met roken? Kijk dan voor handige tips of ondersteuning op: www.ikstopnu.nl

rookvrije speelplek

Alphen | Altforst | Appeltern | Boven Leeuwen | Dreumel | Maasbommel | Wamel

Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal