Mooi Appeltern

Jan de Koele Zwemtocht

“Wat de Vierdaagse is voor Nijmegen, is de Jan de Koele Zwemtocht voor Maas en Waal”

Deze zeer sfeervolle recreatieve zwemtocht tussen Batenburg en Appeltern wordt dit jaar alweer voor de 37ste keer georganiseerd.

Datum, start en finish, lengte zwemtocht
De zwemtocht vindt in 2024 plaats op zaterdag 13 juli. De start is om 14.00 uur in het haventje in Batenburg en de finishvlag hangt bij de Uitvliet (uiterwaarden) in Appeltern. Vanuit het haventje in Batenburg zwemt u over de Maas, onder begeleiding van onze volgbootjes, naar Appeltern. De lengte van de zwemtocht bedraagt circa 3,5 km. Door de lichte stroming van het water en de mogelijke (tegen) wind kan de “zwemtijd” van jaar tot jaar verschillen.

Daginschrijving en online inschrijving
U kunt zich op zaterdag 13 juli tussen 12.30 uur en 13.30 uur inschrijven in Uitbaeterij De Viersprong aan de Grootestraat 44 in Batenburg.  Online inschrijven kan ook (binnenkort onderaan deze pagina) en is aan te bevelen als u een zwemboei wilt huren. Het inschrijfgeld bedraagt € 10,00 per persoon. Het huren van een zwemboei bedraagt € 2,50. Online inschrijven kan tot woensdag 10 juli.

Prestatietocht
De Jan de Koele zwemtocht is geen wedstrijd maar een prestatietocht die je minimaal eenmaal in je leven gezwommen moet hebben. Dit jaar willen we de eerste drie helden die aan de finish komen wel even in het zonnetje zetten.

Begeleiding tijdens de zwemtocht
Tijdens de zwemtocht varen er voldoende begeleidingsbootjes mee, voorzien van surfplanken, sup-boards en reddingsboeien die de deelnemers kunnen helpen. Houdt u het niet vol?  geen probleem. U kunt altijd met een van de bootjes (een stukje) meevaren. Er is ook muzikale begeleiding op het water. Dit wordt verzorgd door blaaskapel de Klepzeikers.

Wie kan er meedoen?
Iedereen die kan zwemmen, kan mee doen. Jongeren onder de 14 jaar kunnen zich uitsluitend inschrijven bij De Viersprong. Het het inschrijfformulier dient dan mede ondertekend te worden door één van de ouders/verzorgers. U hoeft geen geoefende zwemmer te zijn om mee te doen. Het gaat immers om de prestatie en niet om de tijd. Wij adviseren u wel om licht te trainen op wat langere afstanden (niet op snelheid).  

Maatregelen omtrent veiligheid
– Vanaf dit jaar is het voor alle deelnemers verplicht om gebruik te maken van een zwemboei. Als u zelf geen zwemboei heeft, dan kunt u bij het inschrijven een zwemboei huren (kosten € 2,50). We hebben als organisatie 75 zwemboeien op voorraad. Mocht u een zwemboei willen huren, dan adviseren wij u om online in te schrijven. Daar kunt u een zwemboei reserveren. Deze zwemboei is dan tussen 12.30 en 13.30 uur af te halen bij Uitbaeterij De Viersprong.
– Bij de inschrijving ontvangt u een polsbandje met een nummer. Dit polsbandje wordt weer ingenomen bij de finish, zodat we weten wie er nog in het water liggen.
– Tijdens de zwemtocht worden de zwemmers door diverse volgbootjes begeleid. Tevens vaart de brandweer en de EHBO mee.
– Bij de finish is een EHBO-post ingericht.

Transport tassen naar finish, vervoer deelnemers terug naar start
Bij de start staat een busje klaar waar u uw tas kunt afgeven. Onze vrijwilligers kunnen u daarbij helpen. De tassen worden na de start meegenomen naar Appeltern en in de grote feesttent gelegd. Na de wedstrijd kunt u gebruik maken van een gratis taxi-dienst terug naar Batenburg.

Douchegelegenheid?
Helaas, er is geen douchegelegenheid.

Programma bij de finish
Langs de Uitvliet is een pop-up terras, waar een hapje en een drankje worden geserveerd. Er is straattheater en er is muziek aanwezig met  o.a. blaaskapel Altèd te Loat. Deze afterparty duurt tot ca. 18.00 uur. Alle deelnemers ontvangen bij de finish een gratis consumptie.

Belangrijke bepalingen:
– Alle deelnemers zijn verplicht om gebruik te maken van een zwemboei, eventueel te huur bij de organisatie (zie bovenstaande alinea ‘Maatregelen omtrent veiligheid’.
– Gedraagt u niet te flink. Raakt u vermoeid of heeft u andere klachten, maak dit dan aan één van de volgboten duidelijk.
– Na circa 45 minuten krijgt u het koud. Dit is normaal en dit hoeft u niet te verontrusten.
– In verband met de scheepvaart is het noodzakelijk binnen 15 meter van de oever te zwemmen.
– Volg de instructies op van de begeleiders in de volgboten.
– Bij het verlaten van het water in Appeltern kunt u even duizelig worden. Kom dus voorzichtig het water uit en gebruik uw handen bij de trap.
– Volgens opgave van Rijkswaterstaat moeten wij u melding doen dat de kwaliteit van het Maaswater niet voldoet aan de eisen die aan zwemwater gesteld moeten worden.
– De organisatie is in geen geval aansprakelijk voor ongevallen of schade dan wel verlies en/of diefstal van persoonlijke voorwerpen van de deelnemers en supporters. Deelnemen is geheel voor EIGEN RISICO.

Onderstaand kunt u zich online inschrijven (aan te bevelen als u een zwemboei wilt reserveren). Inschrijven betekent dat u kennis hebt genomen van en akkoord bent met bovenstaande bepalingen.

Inschrijfformulier Jan de Koele Zwemtocht:

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud