Mooi Appeltern

Herdenking watersnood 1926 ook in Appeltern?

Op oudejaarsdag 1925 brak de Maasdijk door tussen Overasselt en Nederasselt en dat had enorme gevolgen voor heel Maas en Waal. Van Overasselt tot Dreumel stond bij de start van 1926 bijna de hele streek tussen de Maas en de Waal in de volle breedte onder water. Voor veel Maas en Walers betekende dit een grote ramp, huizen waren vernield of weggevaagd. Klik op filmpje watersnoodramp voor beelden (met geluid!) uit die tijd.

Werkgroep Watersnood 1926 heeft het idee opgevat om deze ramp in het jaar 2026 te herdenken. De werkgroep is een onderdeel van de Historische Vereniging Tweestromenland. Binnen de werkgroep is elke gemeente met een vrijwilliger vertegenwoordigd. Het is daarmee uitgegroeid tot een regionaal initiatief van heel Maas en Waal.

Het doel van de werkgroep is meerledig:
* Het herdenken van de ramp;
* Bewustwording van het leven tussen de rivieren;
* Onze streek aantrekkelijk maken voor bezoekers;
* De Maas en Walers verbinden.

De werkgroep zet zich in om alle initiatieven die in onze streek in 2026 gericht zijn op de watersnood te verbinden, bijvoorbeeld door fiets- en wandelroutes langs herdenkingspunten en evenementen. Verder zet de werkgroep zich ook in om subsidies te werven om voor de hele streek de initiatieven mogelijk te maken.

De werkgroep is benieuwd naar ideeën die leven onder de bewoners van de streek over deze herdenking. Het kunnen blijvende, tastbare, of tijdelijke acties zijn (een tentoonstelling, voorstelling met liedjes, etc.). Ook zijn er vast veel verhalen en anekdotes overgeleverd en foto’s uit die tijd. Zo zijn er veel mogelijkheden om in elk dorp uit onze streek de herdenking in 2026 te laten plaatsvinden.

Het zou mooi zijn als er in dit kader ook in Appeltern initiatieven worden ontplooid. Ter inspiratie kunt in de lijst overzicht ideeën tot nu toe zien welke ideeën en initiatieven er tot nu toe al in de streek zijn verzameld.
Heeft u ideeën over of wilt u een bijdrage leveren aan de herdenking van de watersnoodramp, neem dan contact met ons op via . Wij behouden dan het overzicht van mogelijke activiteiten in ons dorp en brengen u desgewenst in contact met Werkgroep Watersnood 1926.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud