Mooi Appeltern

De Maos en Waolse Praotcast

Sinds 1 maart is de Maos en Waolse Praotcast online. Een podcast geheel in het Maos en Waolse dialect, gemakt deur en veur Maos en Waolers.

De Maos en Waolse Praotcast heeft als doelstelling om het Maos en Waolse dialect levendig te houden en vast te leggen middels mooie verhalen en gedichten van de Maos en Waolse miense. Elke eerste van de maand wordt er een nieuwe aflevering online gezet.

Tijdens elke aflevering wordt er door Gerrie Koppers uit Aoffere een Maas en Waler geïnterviewd. Het interview start met de Maos en Waolse Peilschaol. Hierbij krijgt de geïnterviewde twee dialectwoorden aangeboden waartussen gekozen moet worden. Bijvoorbeeld: vaerke of keuje en Maos of Waol? Daarna volgen er een aantal woordparen die meer met het persoonlijk leven van de geïnterviewde te maken hebben, zoals: in de tuin moike of lèze, Aquilla of NEC? Daarna gaat het interview verder over verschillende onderwerpen uit het leven van de betrokken persoon. Henk van Elk uit Pûflik bespreekt na het interview een Maos en Waols woord of gezegde. Tot slot sluit de Lauwense Rinie van Haren de proatcast af met een Maos en Waols gedicht uit één van zijn dichtbundels.

In de eerste aflevering zit Ton de Vree uit Dreumel achter de microfoon  en bespreekt Henk de woorden moike en meuk. Rinie sluit af met het gedicht ‘Verzamelen’. Deze aflevering is inmiddels al door 500 mensen beluisterd. Aflevering twee wordt per 1 april online gezet. Hier wordt ‘hulpsinterklaas’ Gerard van de Graaf geïnterviewd en bespreekt Henk het woord ‘keuje’. Rini sluit in sfeer af met het gedicht ‘Pekskesaovond’.

Elke Praotcast is te beluisteren – aes gè tèd hèt – via Spotify, SoundCloud en op de website van ‘De Maos en Waolse proatcast’.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud