Mooi Appeltern

Herdenkingscomité

Jaarlijks staan wij op 4 mei stil bij allen, die omgekomen zijn in oorlogen en vredesoperaties. Oorlogen kenden wij uit de geschiedenisboeken, maar tot onze schrik is het een actualiteit geworden. In Oekraïne wordt gevochten om vrijheid en inmiddels zijn er vele brandhaarden in de wereld.

De herdenkingsceremonie in Appeltern vindt jaarlijks plaats op de dijk bij de oorlogsgedenksteen bij de Sint Servatiuskerk. Om 20.00 u. worden twee minuten stilte in acht genomen. In de eerste minuut denken wij aan de overledenen en in de tweede minuut aan de overlevenden, mensen die zich ingezet hebben in de strijd en dit overleefd hebben. Er volgt een kleine toespraak van iemand van de gemeente en er wordt er een grafstuk gelegd bij de gedenksteen. Daarna wordt er nog een gedicht voorgedragen, dat met een kandelaar bij de gedenksteen geplaatst wordt. Met het ten gehore brengen van ons volkslied Het Wilhelmus wordt de ceremonie afgesloten.

Kijk in het fotoalbum voor een fotoverslag van de herdenkingsceremonie op 4 mei 2024.

Wim van Leeuwen en Ineke Hijmans vormen nu het herdenkingscomité. Wim heeft te kennen gegeven na vele jaren dit stokje door te willen geven. Wie wil(len) zijn plaats innemen? Meld je aan via , zodat de herdenkingsceremonie in Appeltern behouden kan blijven.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud